Διασφάλιση της διαδικασίας εκτίμησης ακινήτων για δικαστικούς σκοπούς

Διασφάλιση της διαδικασίας εκτίμησης ακινήτων για δικαστικούς σκοπούς

Διασφάλιση της διαδικασίας εκτίμησης ακινήτων για δικαστικούς σκοπούς 150 150 Σύλλογος Εκτιμητών Ελλάδος

Αγαπητά Μέλη,

Ο Σύλλογος Εκτιμητών Ελλάδος απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, με στόχο τη διασφάλιση της διαδικασίας εκτίμησης ακινήτων για δικαστικούς σκοπούς. Στην επιστολή, ο Σ.ΕΚ.Ε. υπογραμμίζει σημαντικά ζητήματα που προκύπτουν από την εγγραφή μη πιστοποιημένων επαγγελματιών, όπως μηχανικών και μεσιτών, στους πίνακες δικαστικών πραγματογνωμόνων, χωρίς την απαιτούμενη πιστοποίηση ή εγγραφή στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών του Υπουργείου Οικονομικών.

Ο Σ.ΕΚ.Ε. επισήμανε ότι αυτή η πρακτική δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εγκυρότητα και την επιστημονική ορθότητα των δικαστικών πραγματογνωμοσυνών, με αποτέλεσμα τη μη δίκαιη μεταχείριση των πιστοποιημένων εκτιμητών και τη δημιουργία προστριβών όταν ορίζονται δύο εκτιμητές για την εκτίμηση του ίδιου ακινήτου. Ο πιστοποιημένος εκτιμητής, δεσμευόμενος από τα ευρωπαϊκά και διεθνή εκτιμητικά πρότυπα, συντάσσει την έκθεσή του με επιστημονική ακρίβεια και υπόκειται σε μελλοντικούς ελέγχους, ενώ ο μη πιστοποιημένος εκτιμητής δεν έχει τις ίδιες υποχρεώσεις και ευθύνες.

Ο Σ.ΕΚ.Ε. προτείνει την έκδοση οδηγίας προς τα Πρωτοδικεία της χώρας, ώστε να διασφαλιστεί η συμμετοχή πιστοποιημένων εκτιμητών στις διαδικασίες εκτίμησης ακινήτων για δικαστικούς σκοπούς.

Ο Σύλλογος παραμένει στη διάθεση του Υπουργείου για περαιτέρω πληροφορίες και συνεργασία, επισημαίνοντας τη σταθερή δέσμευσή του για την αναβάθμιση και διασφάλιση της ποιότητας του έργου των εκτιμητών.

Με εκτίμηση,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.ΕΚ.Ε.

Αντιγόνη Μ. Δούναβη               Ελένη Π. Αδαμοπούλου

      Πρόεδρος                                  Γενική Γραμματέας